VAŠINGTON – Majkl Pilsberi je viši saradnik i direktor za kinesku strategiju na Institutu Hadson u Vašingtonu. On je ugledni državni savetnik za Kinu i odbrambenu politiku, uključujući u prethodnoj administraciji Donalda Trampa. Autor je i brojnih knjiga o Kini. Najpoznatija naslovljena je: „Stogodišnji maraton: Kineska tajna strategija da zameni Ameriku kao globalnu velesilu”.

U razgovoru za Glas Amerike osvrnuo se pre svega na haotično povlačenje SAD iz Avganistana:

„Kinezi imaju dugoročni plan. Imaju mnogo eksperata za Sjedinjene Države. Imaju osam velikih istraživačkih centara sa analitičarima koji proučavaju ulogu SAD u geopolitici. Mnogi od njih su magistrirali, pa čak i doktorirali na američkim univerzitetima. Stoga prvo pitanje koje se postavilja kada se dogodi nešto poput fijaska u Avganistanu, jeste da li je to nešto što će iznenaditi Kineze do to mere da će da promene svoju strategiju ili utiče na njihovo tumačenje na koji se način geopolitika odvija. Rekao bih da Avganistan ne menja ni na koji fundamentalan način njihovu strategiju niti tumačenje na koji kineska strana tumači strateške trendove“.

Kineski eksperti već dve decenije pišu o opadanju američke moći, jedina debata koja se vodi je kojom će brzinom to i da se ostvari. Oni koji tvrde da je taj trend ubrzan verovatno će kao najbolji primer toga isticati Avganistan.

„Jedni bi mogli bi da kažu: ‘Vidite da Amerikanci sve više slabe; drugi da će Amerikanci biti dominantna sila u svetu još najmanje 20, verovatno 50 godina ili više; treći, pro-američki analitičari u Pekingu, pak veruju da Kina nikada neće moći da nadmaši Ameriku. Dakle, imate nekoliko različitih pogleda. Mislim da evakuacija iz Kabula od strane Bajdenove administracije neće mnogo iznenaditi Kineze“.

Iako se slaže da američko povlačenje iz Avganistana ide značajno na ruku Kine, pa i Rusije i Irana, jer odlazi američko vojno prisustvo u Centralnoj Aziji, Pilsberi tvrdi da taj region nije pravi fokus Kine.

„Kina prati američku vojnu saradnju, posebno sa Indijom i Japanom. Prate aktivnosti ‘Četvorke’, uključujući SAD, Indiju, Japan i, Australiju. Za sada, reč je isključivo o diplomatskim sastancima. Takođe se održavaju sastanci vođa ‘Četvorke’ o Kini. Peking želi da proveri da li se protiv Kine gradi efikasna bezbednosna koalicija koja bi se suprotstavila njihovim omiljenim aktivnostima. Kinezi za sada ne strepe od toga, dok se odlazak SAD iz Avganistana uklapa u predstavu da slabljenje američkog vojnog prisustva u svetu ide u korist Pekingu“.

Pilsberi nastavlja:

„Takođe ne vide veliki napredak pod Bajdenovom administracijom u smislu prodaje američkog oružja Indiji. Sjedinjene Države se nisu angažovale ni u indijsko-kineske pogranične sporove proteklih godinu dana. Ne vide se ni posebne aktivnosti na uspostavljanju čvrste bezbednosne koalicije protiv Kine na Pacifiku. Jedan od najvećih istorijskih strahova za Kineze je da se nađu u okruženju. Tako nešto ne primećuju za sada“.

Na Bajdenovoj administraciji ostaje da energično uvere Peking da američka moć ne slabi, kaže naš sagovornik.

„Otvoreno je pitanje da li će Kina ovaj fijasko u Kabulu doživeti kao dalju indikaciju slabljenja SAD koju bi trebalo iskoristiti, što bi moglo da promeni sve. Ukoliko u narednih mesec dana bude učestalih kineskih komentara u kojima se svetu govori da američka moć mnogo brže opada nego što je iko mislio, onda će Bajdenov tim morati da odgovori i pokaže da to nije tačno“.

Source: https://www.glasamerike.net/a/intervju-majkl-pilsberi-avganistan-kina-amerika/6009785.html